Warning: Creating default object from empty value in /www/mybooks.com.my/public/components/com_virtuemart/router.php on line 902
Umum : Nasib Melayu Di Bumi Melayu

Nasib Melayu Di Bumi Melayu

PDFEmail
Buku ini sesuai untuk semua peringkat khalayak termasuk ahli akademik, penuntut IPTA dan IPTS, pelajar sekolah, masyarakat umum dan mereka yang berfikiran terbuka.
nasib melayu di bumi melayu
Penilaian: Belum di Nilai
Harga:
Harga Asal: RM 22.50
Salesprice with discount: RM 19.13
Harga Jualan: RM 19.13
Sales price without tax: RM 22.50
Jimat: 15%

0 TELAH MEMBELI!
Penerangan

Buku ini adalah sebahagian daripada himpunan tulisan Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah dalam akhbar Mingguan Malaysia dan majalah Al-Islam. Persoalan utamanya banyak berkisar tentang politik silang budaya, terutama antara melayu dengan bukan melayu.

Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah berasal dari Kampung Kota Stia, Seberang Perak. Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah Kebangsaan Kota Stia dan melanjutkan pelajaran di peringkat menengah di SMK Bagan Dato' (tingkatan 1-3), SMK Tun Abdul Razak, Selekoh (Tingkatan 4-5) dan SMK Seri Perak, Teluk Intan (Tingkatan 6).

Beliau mendapat ijazah Sarjana Muda pada tahun 1988 (Sejarah & Sains Politik) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Selepas itu, beliau membuat pengkhususan dalam bidang Sains Politik, dengan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Sastera dengan kepujian, Kelas Dua Atas (1989-Pelajar Terbaik Jabatan) dan Diploma Pengajian Islam (1992) di Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Ijazah Sarjana Sastera (1996) dalam bidang Analisis Polisi dan keselamatan (UKM) dan PhD dalam bidang Politik dan kerajaan di UPM (2008).

Fokusnya dalam buku ini lebih kepada nasib orang melayu di bumi mereka sendiri. Kenapa dan mengapa orang melayu masih ketinggalan di buminya sendiri, sedangkan sudah ada  peruntukan, keistimewaan dan perlindungan dalam perlembagaan. Buku ini akan cuba untuk menjawab persoalan yang dibangkitkan. Lenggok bahasa yang digunakan dalam buku ini juga mudah difahami, sinis dan tegas diharapkan dapat membuka jendela ilmu kepada semua pembaca untuk terus membaca.

 

Ulasan

There are yet no reviews for this product.

Anda Mungkin Berminat

sistem kewangan lslam
Sistem Kewangan lsla...
Harga: RM 18.00
Sekarang: RM 15.30

pegawai tadbir dan diplomatik
Pegawai Tadbir dan D...
Harga: RM 4.00
Sekarang: RM 3.40

tadbir urus korporat - ke arah tadbir urus yang berkualiti
Tadbir Urus Korporat...
Harga: RM 19.00
Sekarang: RM 16.15

buku topikal pilihan upsr - science
Buku Topikal Pilihan...
Harga: RM 4.90
Sekarang: RM 4.17