Warning: Creating default object from empty value in /www/mybooks.com.my/public/components/com_virtuemart/router.php on line 902
Tintarona : Rujukan lengkap Komsas Tkt. 5 - Kembara Amira

Rujukan lengkap Komsas Tkt. 5 - Kembara Amira

PDFEmail
Siri ulasan novel komponen sastera dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia ini menyediakan nota rujukan dan latihan untuk keperluan pelajar dengan selengkapnya dalam bentuk yang cukup komprehensif, mantap dan sistematik. Siri ini ditulis oleh pakar-pakar bid
rujukan lengkap komsas - kembara amira
Penilaian: Belum di Nilai
Harga:
Harga Asal: RM 5.70
Salesprice with discount: RM 4.85
Harga Jualan: RM 4.85
Sales price without tax: RM 5.70
Jimat: 15%

0 TELAH MEMBELI!
Penerangan

Di kawasan Bukit Mat Raya, Profesor Zaidah bersama pembantunya menjalankan kajian arkeologi. Semasa cuti sekolah, Amira ditemani seorang kawannya yang berbangsa Cina bernama, Jacinta turut sama dalam kajian ini. Kebetulan dalam kawasan Bukit Mat Raya itu juga, terdapat sekumpulan pelombong emas sedang mencari gali emas diketuai oleh john O’ Hara dan dibantu oleh seorang pemuda bernama Malique.

Amira seorang gadis yang aktif dan suka mencuba sesuatu yang mencabar. Dia ingin berjumpa dengan pemuda yang sama-sama menaiki keretapi bersamanya. Nasib Amira malang. Dia tergelincir dan hanyut dibawa arus sungai. Kemudian dia diselamatkan oleh seorang orang asli tempatan. Melalui peristiwa itu dia berkawan baik dengan seorang pemuda orang asli bernama Itai dan seorang lelaki agak berumur bernama, Tau.

Hubungan Amira dan Jacinta dengan penduduk orang asli semakin rapat. Tau tidak gemar dengan kehadiran orang luar ke perkampungan itu. Setiap malam dia merayau melihat khemah orang asing yang terdapat di Bukit Mat Raya. Dia selalu terkenangkan isterinya yang bernama Ipah yang lari bersama lelaki inggeris bernama Johnny. Tau seperti tercabar bila terkenangkan peristiwa itu. Ipah isterinya pula berasa dihina oleh penduduk tempatan kerana rambutnya tidak hitam dan matanya biru. Ayahnya Ridley seorang pengkaji spesies reptilia di Tanah Melayu. Ibunya Brenda bersama ayahnya mati dalam kemalangan kapal terbang ketika mereka bercadang untuk balik ke Australia. Nama asal Ipah ialah Samantha. Hanya dia seorang yang selamat dan dipelihara oleh Jidin. Apabila dia besar, sepatutnya dia berkahwin dengan Ludin tetapi unuk memberi peluang kepada Ludin menjadi ketua kampung, dia berkahwin dengan Tau. Akhirnya dia menetap di Melaka dan dikenali sebagai Jennifer. Ketika John O’Hara bercadang untuk ke Bukit Mat Raya, Jennifer yang mendesak agar membawa Malique bersama agar Malique yang nama asalnya (Sabi) mengenali asal usulnya.

Ulasan

There are yet no reviews for this product.

Anda Mungkin Berminat

rujukan lengkap komsas - kembara amira
Rujukan lengkap Koms...
Harga: RM 5.70
Sekarang: RM 4.85

mari membaca buku 1
Mari Membaca Buku 1...
Harga: RM 6.00
Sekarang: RM 5.10

pak lah - a sense of accountability
Pak Lah - A Sense Of...
Harga: RM 28.00
Sekarang: RM 23.80

blast off  lets explore - jupiter
Blast Off ! Let's Ex...
Harga: RM 9.00
Sekarang: RM 7.65